T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / YENİMAHALLE - Öğretmen Kubilay Ortaokulu

E GÜVENLİK POLİTİKAMIZ

Öğretmen Kubilay Ortaokulu e-Güvenlik Politikası

Bireyler üzerinde dijital teknolojilerin olumsuz etkileri hakkında farkındalık oluşturmak işin başlangıç aşamasını oluşturmaktadır. Dijital teknolojiler okul çağı çocukları için de olağanüstü imkanlar ve fırsatlar sunuyor. Çocuklar da internet ortamının sağladıklarıyla bilgiye, eğlenceli oyunlara ve benzeri etkinliklere kolayca ve hızlıca erişim sağlayabiliyorlar. Ancak, dijital teknolojilerin sağladığı bu harika imkanların yanında, çocuğun zihinsel, ruhsal ve fiziksel saldırılarla, tuzaklarla karşılaşması tehlikesinin varlığı da hafife alınamaz bir gerçekliktir. Örnek vermek gerekirse internet ortamındaki bir çocuğun istem dışı da olsa karşısına çıkan bir reklamı izleme yoluyla ya da arama motoruna bilerek-bilmeyerek yazacağı yanlış bir kelime sebebiyle pornografik bir siteye girmesi mümkündür ya da çocuğun merakını kışkırtan bir görsel onu zihinsel, duygusal ya da fiziksel olarak tehlikeye düşürecek ortamlara sürükleyebilir. Gün geçmiyor ki, bazı online oyunlar sebebiyle ebeveynleri korkutan, endişeye ve dehşete düşüren, ruhsal ya da fiziksel olarak mağdur olmuş bir çocukla ilgili bir haber duymamış olalım !

 Bahsedilen  tehlikelerden çocuğu korumanın en emin yolu, onu internet ortamından tamamen uzak tutmaktır. Ancak günümüz dünyasına entegre olabilmek için mevcut dijital teknolojilerle birlikte yaşamayı ve bu durumu kişinin faydasına çevirebilmenin yöntemlerini bireylere hassaten öğrencilere kazandırmak gerekir.  Dijital teknolojilerin renkli dünyasında ne yazık ki, çocuğu internet ortamından tamamen uzak tutmak mümkün olmamakta, tamamen yasaklamak sorunu çözmemektedir. Kaldı ki çevresel etkenler ve ebeveyn tutumları sebebiyle internet ortamlarını tamamen yasaklamak ve erişimi engellemek imkansız bir hal almıştır. Bu sebeple çocuğu internet ortamının oluşturduğu tehlikelerden korumak için tamamen yasaklamaya çalışmaktan daha etkili tedbirler bulmak zorunluluğu vardır.

  Öncelikle ifade etmek gerekir ki, dijital teknolojilerin sahip olduğu imkanlar sebebiyle alınabilecek hiç tedbir çocuğu yukarıda sözü edilen tehlikelerden yüzde yüz oranında koruyamayacaktır. Dolayısıyla söz konusu tehlikelerden kendisini koruması için çocuğa bilgi, bilinç ve farkındalık kazandırmaktan, bu hedef için çaba harcamaktan daha etkili bir yol kalmamaktadır.

 Bu gerçekler sebebiyle, okul politikası olarak öğrencilerimizi internet ortamlarının tehlikelerinden ve zararlarından koruyabilmek için ısrarlı ve kararlı bir şekilde farkındalık ve bilgilendirici etkinlikler gerçekleştirilir.

 

VELİ SEMİNERLERİ: Öğrenci velilerine yönelik olarak zaman zaman tekrar eden e-güvenlik seminerleri ve sunumları gerçekleştirmek suretiyle sürekli olarak değişen ve gelişen dijital teknolojilerin oluşturduğu tehlikeler konusunda öğretmen ve velilerin bilgilendirmesi yapılır.Okulumuza öğrenci kabulü esnasında velilerimiz ile e-güvenlik konusunda tam bir anlayış birliği sağlarız. Bu anlayış birliği, çocuğun kontrolsüz şekilde internete girmesini ve bilgisayar oyunlarına katılmasını engellemeyi kabul etme gerekliliği ile başlar. Öğretmen Kubilay ortaokulu ailesiolarak, çocuğun kontrolsüz bir şekilde internet ortamlarında bulunmasına göz yummanın çocuğu geliştirmek ya da özgür bırakmak değil, bağımlılık oluşturucu etkisi sebebiyle çocuğun iradesini ortadan kaldıran ve dolayısıyla özgürlüğünü elinden alan bir potansiyel tehlike olarak değerlendirir ve tedbirler alınması ve uygun çalışmalar yapılması amacındayız.

 

ÖĞRENCİ SEMİNERLERİ: Öğrencilere yönelik olarak da sunum ve seminerler yaparak, e-güvenlik konusunda öğrencilere bilinç ve davranış kazandırırız.

 

ETKİN VE YAKIN TAKİP : Öğrenciyi okulda, evde ve dışarıda etkin bir şekilde takip ve kontrol ederek, internetin oluşturduğu tehlikelere karşı sürekli güncellenen tedbirler geliştiririz. Okul ve aile işbirliği ile çocuğun gizli-saklı değil , alenî ve kontrollü bir şekilde internete girmesini ve dijital teknolojilerden yararlanmasını sağlarız.

 

 ÖĞRENCİYE OTOKONTROL BİLİNCİ KAZANDIRMAK:Çocuğu etkili bir şekilde takip ve kontrol ederken , bu takip ve kontrollerin çocuğun yararına olduğu için yapıldığı çocuğa doğru ve ikna edici bir şekilde anlatır ve onun rızasını elde etmeye çalışırız. Bu çaba aynı zamanda çocuğa oto kontrol anlayışı ve davranışı kazandırmayı da hedeflemektedir. İnternet ortamlarının bünyesinde barınan ve çocuğun istismarını hedefleyen tehlike ve tuzaklardan, online oyunların oluşturduğu tehlike ve zararlardan neden korunması gerektiği bilincini öğrenciye kazandırmak en önemli hedefimizdir.

 

DİGİTAL TEKNOLOJİLERİN OLUŞTURDUĞU TEHLİKELERDEN NASIL KORUNACAĞININ ÖĞRENCİYE ÖĞRETİLMESİ: Dijital teknolojilerin tehlikelerinden nasıl korunacağını öğrenciye öğretmek, öğrenci velileriyle bu konuda tam bir işbirliği yapmak öncelikli uygulamalarımız arasındadır.Bilgilendirici broşürler ve eğitim videoları hazırlanarak sıksık öğrencilerimizin dikkatini çekici çalışmalar yapılır.

 

Çocuğa onun güvenliği ve mutluluğu için varlığımızı önlemlerimizi sevgimizi gösteririz.

 

 

 Güvenli İnternet Okul Toplantısı....>>>

 Cep Telefonu Politikası......>>>

 Bilgisayar Güvenliği......>>>

 Güvenli İnternet Kapsamında Yapılan Çalışmalar....>>>

 

 

Daha Güvenli İnternet Merkezi https://www.gim.org.tr/

Safer Internet Center page. Güvenli Web https://www.guvenliweb.org.tr/

awareness portal for online security issues. Güvenli Çocuk https://www.guvenlicocuk.org.tr/

Game and entertainment portal for children under 13 years. Ihbar Web https://www.ihbarweb.org.tr/

Phone line for illegal content. İnternet BTK https://internet.btk.gov.tr/

Internet and IT law awareness portal. SID Page https://www.gig.org.tr/

Safer Internet Day official page in Turkey.  

 

Okulumuz egüvenlik politikaları kapsamında öğrenci ve velilerimizin istifade edebileceği Web siteleridir.

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.01.2021 - Güncelleme: 08.04.2023 11:35 - Görüntülenme: 413
  Beğen | 0  kişi beğendi